Skal, skal ikke…

Skal, skal ikke…

Hvorfor jeg velger å vente et par ekstra uker med å åpne for vanlig drift. Vi har alle våre utfordringer til tider, og akkurat nå har vi en felles utfordring som vi alle må ta hensyn til i alt vi gjør.

Adagio ble som alle i samme bransje, pålagt å stenge driften midlertidig fra 12.mars. Nå kan vi så smått begynne å åpne igjen dersom alle smitteverntiltak lar seg gjennomføre i den daglige driften. Det er den enkelte virksomhets ansvar å vurdere om behandlingen tilfredsstiller grunnleggende krav til smittevern, og dermed kan tilbys.

Blant annet står det i rådene at behandler skal begrense tiden man er i nærkontakt med kunden (helst under 15 minutter). Dette i tillegg til blant annet grundig rengjøring av hender og overflater, ikke severe vann/kaffe, og ikke gjennomføre behandlinger ved symptomer.  Men selv med dette, regner myndighetene med at vi kommer til å se en økning av smittetilfeller.

Unntak fra avstandsregelen?

Mange terapi-former som tilbys i de mange virksomheter rundt omkring, kan foregå med en sikker distanse med kunde/pasient og terapeut (1-2 meter).  Noen terapiformer krever bare kortere perioder med tettere kontakt mellom behandler og kunde, f eks hos kiropraktoren.

Mine behandlinger foregår med et stort avvik fra rådet om nærkontakt, og over et såpass stort tidsrom pr behandling det meste av tiden. Tiden kan kanskje kortes ned noe, men behandlingen bør i så fall kortes ned såpass mye at kvaliteten og resultatet for behandlingen vil reduseres betraktelig.

Jeg er ikke komfortabel med unntak fra 2-meters regelen, når vi til og med skal holde avstand på butikken hvor vi står i kø sammen i 2 minutter. Fordi vi ikke vet om den andre er smittet, kanskje uten selv å vite det.

Kan vi sette to streker under svaret?

Tidligere erfaringer har vist meg at også vanlig forkjølelse kan smitte forholdsvis lett i behandlingssituasjoner til tider. Spesielt om man er ekstra sårbar/mottakelig i perioder av ulike årsaker, noe vi alle kan oppleve. Uavhengig av at alle normale hygiene-regler følges i den daglige driften. Vi har alle fått forståelse for at dette nye ukjente viruset smitter enda lettere enn normalt. Er det da forsvarlig av meg å tilby deg behandlinger? Er det tilstrekkelig med disse nye smitteverntiltakene? Er behandlingen så viktig at vi skal tillate unntak for 2-meters regelen?

Det kan være vanskelig å tilpasse smittevernreglene til vår virkelighet. Vi må iverksette nødvendige tiltak mot mulig krysskontaminering mellom kunde og behandler, og mellom kunde og kunde. Vi vet ikke om tiltakene fungerer godt nok og hvordan effekten kommer til å være. Dette vet vi ikke før det er utprøvd en liten periode. Det er et stor ansvar som ligger på hver enkel klinikk og meg som behandler.

Av hensyn til deg og meg og alle andre, vil jeg legge til grunn et føre-var-prinsipp hvor jeg ønsker å vente litt med å ta imot kunder til vi får litt mer kunnskap om hvordan de nye smittevernreglene fungerer for bransjen. Vil det være nok for å unngå smitte eller blir det behov for ytterligere tiltak og justeringer?

For øyeblikket tar man alle beslutninger under en grad av usikkerhet, ingen kan sette to streker under svaret om hva som er riktig, vi må gjøre vurderinger ut fra info som foreligger.

Det store perspektivet

I normale tider vet jeg at veldig mange av dere har god nytte og glede av massasje som kan løse opp knuter i både kropp og sjel. Jeg har prøvd å skape et miljø og et levebrød ut fra et ønske om at flere kan møte hverdagen sin med litt mindre høye skuldre. Og i fjor høst åpnet jeg i et nytt og nydelig lokale som jeg brenner for å ta i bruk igjen! Jeg er så glad i jobben min, og jeg er så glad i dere.  Kan jeg ta sjansen på at jeg ikke blir en smittefører?

Min bedrift er ikke stor, men den er mitt levebrød. Heldigvis har jeg ikke ansatte og store varelagre og lån på bedriften. Men utgiftene til husleie og andre faste kostnader løper videre selv uten drift. Å holde stengt utover pålagt periode fra myndighetene, kan være en stor påkjenning. Men kan det måles opp mot kostnaden smitten kan ha for hver enkelt av oss? Det hele må sees i det store perspektivet.

Derfor velger jeg i første omgang å utsette oppstart til en gang etter 17.mai. Datoen er ikke skrevet i stein, og jeg vil fortløpende vurdere om det er riktig både den ene og den andre veien. Men mitt utgangspunkt er å avvente noen uker og se hvilken vei dette tar.

Hva skjer framover?

 Jeg skulle virkelig ønske at ting var annerledes, men det er så utrolig mye vi ikke vet ennå.  Det som er fakta i dag, er ikke sikkert er fakta i morgen. Vi vet at dette ikke er over ennå, selv om vi har fått god kontroll for øyeblikket. Gradvis må vi begynne å åpne samfunnet igjen. Hvordan det skal foregå, finnes det mangt og mange meninger om blant fagpersoner og folk flest. Men vi er enige om en ting: Vi må alle følge smitteverntiltakene så godt vi kan. Det er nå det gjelder! Og vi kommer garantert til å få mer normale tilstander etter hvert, men vi er ikke helt der ennå.

Jeg velger å vente og se hvordan denne gradvise åpningen av samfunnet fører med seg, og om smitteverntiltakene satt for bransjen faktisk er tilstrekkelig. Jeg ønsker ikke å utsette deg og dine for smitte. Jeg ønsker ikke å utsette meg og mine for smitte. Med dette håper jeg at jeg bidrar til å holde smitten nede.

Mer informasjon fra meg om status underveis, vil du finne på nettsiden, Facebook og Instagram framover. De som allerede har hatt oppsatt time i avtaleboka mi i denne perioden jeg har holdt stengt, vil høre fra meg når jeg starter opp igjen. Ønsker du å stå på kontaktliste? Send meg en melding, så hører du fra meg når jeg starter opp igjen. Har du et gavekort som er gått ut i denne perioden, vil jeg selvsagt forlenge utløpsfristen på denne.

Med ønske om alt godt for framtiden, dette fikser vi! Det vil gå over, kjære deg 😊

Linda

Hvis du likte denne artikkelen, del gjerne med dine venner:

Webutvikling og design: Sveum Design AS