Hva er eteriske oljer i aromaterapi

Eteriske oljer som brukes i aromaterapi inneholder mange naturlige kjemiske komponenter, som er plantenes duft- og smaksmolekyler. En eterisk olje kan inneholde opptil 100 forskjellige kjemiske komponenter!

Det er disse små molekyler som trenger inn i huden, nesen og lungene og kan påvirke oss på ulike måter. Ut fra kjemien kan man vite hvilke oljer som kan ha virkning på forskjellige plager, både fysisk og psykisk. Det er derfor man kan si at en olje har terapeutisk virkning.

Forskning synes enige om at aromaterapi kan kortvarig redusere f eks stress, søvnproblemer, uro og nedstemthet. Andre virkninger kan være å redusere muskelsmerter, klarne hjernen (konsentrasjon), oppkvikkende, øke blodsirkulasjon.

Fremstilling av eteriske oljer i aromaterapi

De fleste eteriske oljer blir framstilt ved dampdestillering. Dvs at vanndamp kjøres gjennom plantestoffet i store tanker. De kjemiske komponentene fra planten løsner av vanndampen og følger med over i en beholder. Her blir dampen avkjølt og blir til vann igjen. Oljen blir naturligvis da skilt fra vannet og flyter opp til overflaten. Dette er den rene eteriske oljen, full av kraftfulle virkestoffer!

Det kreves mange kilo av en plantesort for å framstille eteriske oljer. Dette kan man trygt kalle edle dråper, med kraft i hver dråpe! Her er noen eksempler:

1 kg ROSMARIN = 10 ml eterisk olje (0,1dl)
2,4 kg PEPPERMYNTE planter = 10 ml eterisk olje (0,1 dl)
400 kg EINERBAR = 3 liter eterisk olje

Brukes de eteriske oljene på andre måter enn til massasje?

Eteriske oljer brukes bevisst av en aromaterapeut, og blandes ut spesielt for deg. Det vanligste da er å blande noen dråper i en baseolje (f eks mandelolje), som benyttes under massasjebehandlingen. Man kan også få med seg en egen blanding av noen eteriske oljer som du kan bruke hjemme, f eks å ha i en duftspreder, dryppe en dråpe på en bomullsdott og legge på puta og kvelden eller ha en dråpe på håndleddet og snuse inn med dype åndedrag. Bruken skal alltid konfereres med en aromaterapeut.

Oljen vi bruker i aromaterapi er laget på samme måte som oljen man bruker f eks i noen vaskemidler, hudkremer, såper, parfyme, eller i noe spiselig som f eks i mynte-sjokolade og tyggegummi, slik som peppermynte.

Noen eksempler på bruk av eteriske oljer til hjemme bruk

  • Visste du at eterisk olje fra Lavendel er veldig fin ved lett solbrent hud? Kan blandes i en nøytral næringsrik krem og smøres på hudområdet. Det skal bare et par dråper til. Det er viktig at du bruker ekte, gjerne økologisk, Lavendel olje hvor alle terapeutiske komponenter er tilstede. Lavendel er også en av de beste oljene for å redusere stress.
  • DO SKREKK på flyet, campingplassen, utedoen… ?? Her er løsningen! En dråpe med eterisk olje fra Peppermynte gjør at du ikke kjenner så mye til de andre ubehagelige luktene, drypp på et papir og snus forsiktig inn. Peppermynte olje er også deilig å lukte på når det er syden-varmt, og lindrer kløe fra insektstikk i tillegg til å jage bort myggen. Fin om man har hodepine eller er trøtt. Noen sier det er godt ved kvalme også. Kort sagt, ta det med på ferien!
  • EKSAMENS-NERVER? Flere eteriske oljer kan klarne hjernen og hjelpe på konsentrasjonen -PEPPERMYNTE, LAUVBÆRBLAD og GRAPEFUKT er ypperlige oljer! Kan dryppes på en bomullsdott og pustes dypt inn.