Bør du få massasje når du er forkjølet?

 

Du har visst blitt forkjølet, du er tykk i halsen og det klør, og nesen renner – det er helt i startfasen, og du er ikke så veldig slapp og har ikke feber. Du føler deg fremdeles i form nok til å gå på jobb. Bør du også få massasje?

Når man er syk, er det fint å ta vare på seg selv. Med forkjølelse kan det være vanskelig å vite om det er greit å holde tempoet oppe, eller om det er på tide med ro og hvile. Det finnes nemlig ikke noen offisielle råd for hvordan du skal gå fram for å bli raskest mulig frisk igjen. Heller ikke for hvor mye fokus du bør ha på å hindre smittespredning.

De færreste vil velge å være hjemme ved en lett forkjølelse uten feber, og det er ok.  Men det kommer kanskje litt an på hvilken aktivitet man deltar på og hva slags jobb man har. Det er f eks forskjell fra å være i nærkontakt med andre mennesker enn å sitter alene på et kontor.

 

Hvis jeg som massør blir forkjølet, må jeg som oftest være hjemme noen dager. Det er både for min og din skyld. Jeg vil ta hensyn til deg som ligger på benken og skal kose deg å slappe av. Det er ikke så hyggelig for hverken deg eller meg at jeg står over deg og hoster og nesa renner. Og smittefaren er absolutt til stede.

 

Kroppen din har en viktig jobb å gjøre

I startfasen de første dagene når du begynner å kjenne at noe er på gang, skjer det en kraftig virus replikasjon i de øvre luftveiene. Kroppen og immunforsvaret ditt jobber på høygir for å bekjempe viruset eller bakterien som formere seg i hurtig tempo.

Det er viktig å gi kroppen optimale forutsetninger for å ta opp kampen mot forkjølelsen. Det å få massasje stresser kroppen enda mer. Det kan «overbelaste» lymfe- og blodbanene som allerede har en viktig jobb å gjøre med å frakte immunceller og avfallsstoffer i prosessen.

Derfor har Norges Massasjeforbund satt opp utbrudd av forkjølelse, feber og betennelser (f eks bihule) som en kontraindikasjon. Dvs at det ikke er forsvarlig å gi massasjebehandling til en som er i en slik tilstand.

 

Smitte kan begrenses

En vurdering både du og jeg må gjøre når vi kjenner et forkjølelsesvirus fester grepet, er hvor langt vi vil gå for å hindre at andre mennesker blir smittet. Dette kan også være en grunn til å bli hjemme med forkjølelse.

Bakerier og virus kan smitte selv i startfasen pga veldig hyppig formering.  Feberfri og hostefri betyr ikke at du ikke er smittebærer. Vondt i halsen, klør, rennende nese betyr at du er bærer av virus, og det smitter lettere enn du kanskje tror. Både forkjølelse og influensa smitter også ved direkte kontakt med smittede personer, i tillegg til dråpesmitte fra nysing og hosting. Det kan smitte om man puster inn dråper med virus fra smittede personer.

Derfor er det viktig å beskytte både oss selv, men også andre for å unngå spredning. Det er mange som er takknemlig for at du tar smittehensyn. Du er ikke forhindret fra å arbeide, men med direkte nærkontakt er du smitteførende.

 

Det er vel ikke så farlig med en forkjølelse? Det går jo over….

Ja, forkjølelse går over, og det finnes mye verre ting enn det. Men for meg som er selvstendig næringsdrivende kan det være litt fortvilende å bli forkjølet. For det betyr at jeg antagelig må avbestille kunder, og jeg prøver å unngå det så godt jeg kan. Men gjør jeg det, er det også for å unngå at du skal bli smittet.

 

Jeg blir veldig takknemlig om du kan ta kontakt med meg på forhånd før du kommer hvis du har symptomer på forkjølelse, i utbruddsfasen og de neste 4-5 dagene. Jeg skal være i direkte nærkontakt , og av erfaring vet jeg at det da lett kan smitte.

Du skal selvsagt ikke betale for timen selv om du ringer samme dag og må avlyse fordi du er syk. Ja, det kan hende du må vente en liten stund på ny time. Men det det beste for deg og ditt immunforsvar, og fordi det ikke er noe behagelig å ligge med nesa ned en time og med press på bihuler. Det er også bedre for meg slik at jeg holder meg så frisk jeg kan 😉 

 

 

Det beste du kan gjøre, er å lytte til kroppen din. Vær din egen venn. Det er en kunst å ta vare på seg selv, en kunst vi kanskje kan være litt flinkere til 😊

 

Ønsker deg en fin og forkjølelsesfri sesong – Linda 🙂 

 

For å skrive denne artikkelen, har jeg brukt følgende kilder:

 

Forskning.no

Norges Massasjeforbund

Lommelegen.no